Soppforgiftninger – hvordan unngår du å ta feil?

De seneste dagenes nyhetsoppslag om soppforgiftninger kan være skremmende. Hvordan unngår man å få i seg giftig sopp hvis det er så lett å ta feil?

Du har kanskje fått med deg nyhetsoppslagene de siste dagene om alvorlig soppforgiftning, for eksempel her. I år er det rapportert om ekstra mange funn av hvit fluesopp og spiss giftslørsopp. Det er sjelden vi finner hvit fluesopp og spiss giftslørsopp i Lillehammer, men siden det er mye av de ellers på østlandet nå, kan de dukke opp mer enn tidligere også hos oss.

En lettvintregel for å unngå de to er å ikke plukke helt hvite eller helt brune sopper, og aldri spise sopp man ikke 100 % sikker på hva er.

Vi forstår at det er skremmende med slike nyheter, og at det kan være lett å plukke feil, men vi mener likevel at ingen trenger å være redde for sopp. Det er ikke farlig å ta på eller lukte på sopp. Det er heller ikke ferdig å plukke sopp. Det som er farlig er å spise giftig sopp, og det unngår man ved å lære seg soppene 🙂 Vi ønsker å spre entusiasme om naturen, og anbefaler deg som er nysgjerrig på å lære mer om sopp til å komme på våre turer, kurs og soppkontroller. Se på høstkalenderen her!
Under forklarer vi noen forskjeller på hvit fluesopp og de andre soppene den kan ligne på:
Hvit fluesopp - meget giftig

Hvit fluesopp – meget giftig

 

Hvit fluesopp - meget giftig

Hvit fluesopp – meget giftig

Hvorfor plukker så mange feil?

Mange asiatere som ikke er vant med våre soppskoger kan forveksle hvit fluesopp med en annen hvit, men spiselig og god fluesopp som vokser i Asia. Den vokser imidlertid ikke her, så man kan holde seg helt unna helt hvite fluesopper i Norge. Her kan du lese mer om hvor like disse to er.
Hvit fluesopp kan også forveksles med sjampinjonger og unge røyksopper. Hvordan ser du forskjell? Hvit fluesopp er en helt hvit sopp, som gammel med gulgrønt skjær, og helt hvite skiver:
Hvit fluesopp - meget giftig

Hvit fluesopp er hvit med hvite skiver

Sjampinjong er også en hvit sopp som kan være ganske lik hvit fluesopp som ung før hatten har foldet seg ut:
Sjampinjonger kan ligne på hvit fluesopp

Sjampinjonger kan ligne på hvit fluesopp

med hvit hatt og stilk, men med lyserosa til svarte skiver. Dette fordi det purpursvarte sporepulveret gir skivene mørkere og mørere farge avhengig av alder.
Sjampinjong - lys rosa skiver

Sjampinjong – lys rosa skiver

I tillegg endrer sjampinjong farge hvis man skraper på den til et gulskjær eller rødlig skjær. Sjampinjong lukter også ofte av anis eller mandel.
Sjampinjonger kan ligne på hvit fluesopp

Her har sjampinjongen blitt gul etter å ha blitt skrapt på

Røyksopp
Når du skjærer over en ung røyksopp ser den litt ut som en marshmellow inni, mens hvis du har skjært over en ung fluesopp vil du se antydninger til hatt og stilk inni. Bildet under viser ikke hvit fluesopp, men en av de andre fluesoppene som er mørkere på hatten, men du ser likevel hvordan det begynner å forme seg en fluesopp inni «egget».
Fluesopp"egg"

Fluesopp»egg»

Vi anbefaler at du bruker våre soppkontroller i høst til å lære mer om soppene du finner. Velkommen skal du være! 🙂

Lillehammer sopp- og nyttevekstforening